A Gönczi Borászat Egerben található a Kőlyuki pincesor 65. szám alatt. A családi gazdaságot id. és ifj. Gönczi Gábor közösen működteti.

A család birtokában és művelésében 5,5 ha szőlőterület van, melyek Demjén, Egerszalók illetve Andornaktálya határában találhatók, az Egri Borvidék területén.

A szőlők feldolgozása és a borok tárolása két helyen történik, a Kőlyuk Pincesor 65-ös illetve 48-as számú pincéjében.

A gazdálkodást 1986-ban szőlőműveléssel kezdtük, borkészítéssel 2000-től foglalkozunk. A kezdeti kis tételű borkészítés után 2004-ben vettük meg első borospincénket. Ezt követően a szőlő-értékesítést fokozatosan felváltotta a feldolgozás, mára az összes szőlő saját feldolgozásra kerül.

A szőlőművelésben illetve a borkészítésben egyaránt elsődleges cél a természetes eljárások alkalmazása és a minőségre való törekvés. Ennek megfelelően a szőlőterületeket az Agrár Környezetgazdálkodás (AKG) keretében műveljük, amely egy környezetkímélő művelési mód. Mivel a kiváló bor alapja a minőségi szőlő, a szőlőművelés során erre különösen nagy hangsúlyt helyezünk, s elsősorban terméskorlátozással (70-90 mázsa/ha) érjük el. Emellett a szőlő feldolgozása során is ügyelünk a természet adta értékek megőrzésére, ezért a borkészítés a lehető legkevesebb beavatkozással zajlik.

Borainkat jelenleg termelői borkimérés keretében értékesítjük, melynek során arra törekszünk, hogy a minőségi bort kedvelő fogyasztók igényeit elérhető áron elégítsük ki. A közeljövőben szeretnénk kínálatunkat palackos borok értékesítésével is bővíteni.© 2011 Gönczi Borászat | Utolsó módosítás: 2014.05.01. 16:20 | Ajánlott felbontás 1280x1024