Szakszerű bortárolás


A bor legnagyobb ellensége a levegő, illetve az oxigén.

A borászati tevékenység során is arra törekszünk, hogy a bor minél kisebb felületen érintkezzen a levegővel. Ne tévesszen meg senkit, hogy a borászat során oxidatív eljárás is létezik, mert azt korlátozott módon hordós érlelésnél alkalmazzuk, de a hordókat mindig teljesen megtöltjük.

Mire kell ügyelni tehát a bor tárolásánál ?
A bor tárolására használt edény mindig legyen teljesen feltöltve . Felbontás után a bort egy héten belül érdemes elfogyasztani, vagy kisebb edénybe tölteni.

A bor tárolási hőmérséklete optimális esetben +10 Celsius fok. Ennek a feltételnek egy pince vagy borhűtő felel meg a legjobban. Nem szabad elfelejtkezni arról, hogy a bor is (mint minden élelmiszer) élő anyag, különböző baktériumokat, enzimeket tartalmaz. Ezek a mikroorganizmusok és enzimek a bor öregedését, legrosszabb esetben romlását okozhatják. A bor alacsony hőmérsékleten tartása azt a célt szolgálja, hogy gátolja az enzimek aktivitását, azt a folyamatot, ami a borok öregedését eredményezi.

A természetes és a mesterséges fény egyaránt felgyorsítja a bor fejlődését. Ennek megfelelően, lehetőség szerint, borainkat fénytől védett helyen helyezzük el.

A borfogyasztó ügyeljen arra, hogy lehetőleg olyan helyen tárolja a bort, hogy idegen szagokat ne vehessen fel. A bor nagyon érzékeny a környezeti szagokra , hamar megköti azokat.
Borivók tízparancsolata

1. Bort sohase igyál éhgyomorra!
2. Ivás előtt ne egyél édes ételeket!
3. Ügyelj a borfajták hőmérsékletére!
4. Bort mindig megfontoltan, lassan igyál!
5. Apró kortyokban élvezd a bor zamatát!
6. A nemes borokat csak tisztán igyad!
7. Tarts mértéket a borivásban!
8. Jobban ízlik a bor, ha közben eszel is!
9. Szeresd, de légy erősebb a bornál!
10. Gondolj arra, mennyi verejtékes, nehéz munka van egy pohárnyi magyar borban!
A borkóstolásról röviden

Amikor az étkezés alatt két különböző bort fogyasztunk, kövessük figyelemmel az íratlan szabályokat:

• kezdjük a fehérborral, aztán a vörössel
• a száraz bort igyuk mindig az édes előtt
• a könnyű bort fogyasszuk a nehéz előtt
• a fiatal, éretlen bort kövesse az óbor.

Minden borkóstolás a régi latin formula szerint történik, vagyis előbb a színt (Color), aztán az illatot (Odor), majd végül az ízt (Sapor) teszteljük.

Fiatal fehérborokat és desszertborokat 8-10 fokon, könnyű, közepes fehér- és roséborokat 11 fokon, és a testes fehérborokat 12-13 fokon szervírozzuk.

A könnyű vörösborokat 12-14 fokon, a közepes vörösborokat 15-16 fokon, a nehéz vörösborokat pedig 16-18 fokon fogyasszuk.© 2011 Gönczi Borászat | Utolsó módosítás: 2014.05.01. 16:20 | Ajánlott felbontás 1280x1024